LOG KRAJ SEVNICE - KOD GRADNJE PARKIRALIŠTA 300 TRUPLA !
Dr

Spoštovani gospod

        Pred dvema mesecema sem v naših časopisih prebral, da raziskujete grobišča povojnih pobojev. Vem, da se v prejšnjem režimu ni smelo govoriti o tem, zato so marsikatera grobišča samevala in razpadala, ne da bi javnost vedela.

       Tudi pri nas v Sevnici, natančno na Logu, se je leta 1945 zgodil tragičen poboj nedolžnih in zavedenih ubežnikov iz Hrvaške. Pomikali so se proti zahodu, misleč, da se bodo s tem rešili. V Aprilu 1945, so jih zajele enote 9. korpusa NOV in svojo pot so končali v grapi blizu Sevnice, natančneje na Logu, Kjer so kasneje odprli kamnolom in na njihovih grobovih uredili deponijo peska. Ne zdi se mi kulturno, na grobovih 300 nedolžno pobitih ljudi, odlagati pesek in kamenje. Za grobišča vedo tudi občinski funkcionarji, vendar so za pieteto do mrtvih gluhi in slepi.

       O povojnih pobojih na tem kraju lahko pričata tudi dve še živeči priči, ki sta kot otroka videli dogodke. Toliko o tem, upamo, da se boste odzvali na dane podatke in bomo s skupnimi močmi dostojno obeležili njihove grobove.

       V pričakovanju Vašega skorajšnjega odgovora Vas lepo pozdravljamo.

 

Sevnica: 19.07.2004.                                                              g. M.D.  in    g. M.V.