ODPIRANJE ( ZNANEGA ! ) GROBISČA V LANCOVEM

  Na strani 30

  LANCOVO (Radovljica)

  Spodaj je del vsebine iz knjige »Tudi mi smo umrli za domovino«, tiskana 2000. leta v Ljubljani.

  Slike, ki sledijo spodaj pa so nastale dne 2007-10-18 (četrtek) ob sondiranju dveh lokacij.

  Prvi uspešen poskus je bil nad cesto, drugi poskus pod cesto je kljub večkratnemu kopanju neuspešno.

   

   

  2001 – jesen iz knjige Tudi mi smo umrli za domovino

  01.)   082/A2: 5436500*5132122*480 Lancovo pri Radovljici, 1.500 (H),(U-147,179,227,230), R.Zupan

  UZD: 147

  Pokol hrvaške vlade, ustavljene pri Jesenicah, je bil izvršen 15., 16. in 17. maja v gozdu Lancovo pri Radovljici. Skupno: v Lancovu 1500,...

  UZD: 179

  49. Grobišči Lancovo pri Radovljici. Kraj se imenuje Predgrad. Nad cesto in pod cesto sta grobišči hrvaških civilistov. Pobili so jih 15. in 16. maja 1945. Ocenjeno žrtev okoli 1.300.

  UZD: 227

  Kot otrok sem živel v Radovljici in prav dobro se spominjam, da so partizani dan za dnem mimo hiše, kjer smo stanovali, več dni zapored skozi mesto vodili vklenjene ljudi, spominjam se starčkov, žena, otrok, pa tudi nune so bile med njimi. Govorili so hrvaško. Koliko jih je bilo, si takrat s prijatelji, ki smo to opazovali, nismo bili edini, govorili smo, da jih je bilo med 500 in 1.000, jaz se samo spomnim dolgih kolon. Bolj pogumni od nas so jih enkrat spremljali, in ko so se vsi prestrašeni vrnili, so pripovedovali, da so jih v gozdičku nad Savo pobili s koli.

  UZD: 230

  Transport hrvaških in tudi nekaj madžarskih je bil 9. maja ustavljen pri Jesenicah. Postavljen je bil 13. maja na stranski tir v Radovljico. Po izjavah opazovalcev jih naj bi bilo okoli dva tisoč. Kot je že opisano, so jih ca tisoč štiristo pobili v gozdu Lancovo pri Radovljici. Ostale pa odpeljali v Škofjo Loko v barake poleg Železniške postaje. Popoldne 23. maja so dva kamiona moških pripeljali v Crni Grob in jih dali v mežnarijo. Zvečer so jih v kleti slekli, zvezali po tri, jih odgnali za vasjo v gozd in postrelili. Enako se je ponovilo 24. maja, ko so pripeljali dva kamiona žensk. Tudi te so odšle v smrt v spodnjem perilu. Dopoldne 25. maja so pripeljali moške in ženske. Bilo jih je okoli osemdeset. Pobijati so jih začeli takoj. Proti večeru so skušali iz mežnarije Mežnarija pobegniti. Skakali so čez okno, partizani so začeli streljati in vnela se je mežnarija. Prebivalci iz okoliških vasi so pri goreči mežnariji praznovali dan rojstva Broza. Dvema je uspelo pobegniti in se zateči v bližnjo vas. Vaščani so jih izdali. Kje so jih ubili, se ne ve. Čez dva dni so vaščani na pogorišču mežnarije našli petnajst zgorelih trupel. Naložili so jih na lojtrni voz in v spremstvu partizanov odpeljali v gozd in jih pokopali. Tako so v gozdu štiri grobišča. V prvem moški, v drugem ženske. Na koncu poti ob drči pa mešano. Zažgani imajo svoj grob malo stran od ceste.

   

  02.)   082/A2: 5435800*5131450*430 Lancovo pri Radovljici, nune, x(H),(U-226), R.Zupan

  UZD: 226

  Kot otrok sem živel v Radovljici in prav dobro se spominjam, da so partizani dan za dnem mimo hiše, kjer smo stanovali, več dni zapored skozimesto vodili vklenjene ljudi, spominjam se starčkov, žena, otrok, pa tudi nuneso bile med njimi. Govorili so hrvaško…

   

Na obisku v Lancovem sem od nekega domačina prisluhnih pripovedovanju, kaj je počela neka domača partizanka, sedaj že pokojna.
Moškim je rezala jajca (moda) in jih je "narezala" kar en ajmer, zvečer pa bi priredila zabavo na ta račun in se izživljala.

OPOMBA:
živali imajo višjo kulturo kot komunisti, pa brez zamere !
Na drugem koncu Slovenije, Spodnja rečica pri Laskem (Barbarin rov), sem slisal skoraj enako zgodbo !
Domačinka je s kamni tolka moške po jajcih, da so ti umirali od bolečin !
Preživeli pa so končali v rudniškem globokem jašku.
POKRADENI, POBITI, IZČUPANE IM DUSE
CRNGROB - POČIVALISTE ZABORAVLJENE HRVATSKE