SLIKE DOBRAVA in STAZUN - GOOGLE
TEZNO, gozd Stražun

  Vir: 1999-02-03, DELO
  Gramoznica in grobišča
  ...Z navedenim stališčem se ne strinja Franc Perme, predstavnik Civilnega združenja za pravno državo in demokracijo. Po njegovih besedah že obstaja zemljevid množičnih grobišč v Sloveniji, a ga slovenski časniki doslej še niso objavili. V Stražunski gozd so partizani po Permetovih besedah odpeljali za vsaj deset tovornjakov hrvaških vojakov in civilistov in jih nato pobili. Hrvaški veleposlanik v Sloveniji dr.Ivica Maštruko pa je dejal, da o »hrvaških grobovih v Stražunskem gozdu za zdaj nimamo uradnih podatkov«, pričakujejo pa, da bodo slovenske oblasti »ravnale v skladu z mednarodnimi pravili«. I.G., M.O.

  Vir: ZAVADLAV Zdenko: »PISMA IZZA ODRA«, Ljubljana 2002
  Dr. DUŠAN NEČAK
  Filozofska fakulteta
  Spoštovani!
  ...Pri razmišljanju o ex generalovem pisanju ni zanemariti, da je pisanje o pobojih na Teznem sopovzročilo enega najbolj opaznih zapisov o teh dogodkih v zagrebškem Večernjem listu in odziv slovenskih oblasti nanj. Za napačne in provokativne objavljene podatke je bil vir Odbor za iztraživanje i obilježavanje žrtava porača u Sloveniji pri Savezu hrvatskih društava Slovenije. Vidno je, da se skuša poboj Hrvatov iz "križnege puta" prenesti na slovenske vojaške enote in opravičiti JLA, kar je tudi izraženo v zapisu ex generala v Borcu. Naši takratni funkcionarji s svojo "pozabljivostjo" na žalost temu še pomagajo! Pika na i temu pa bo pokop izkopanih ostankov iz "pancergrabna" na Teznem na mariborskem pokopališču, ki ga naj bi organizirali mariborska in zagrebška občina s predvidenim medsebojnim odpuščanjem in opravičevanjem, čeprav bi se morala opravičevati naslednica JLA - vojska sedanje ZRJ! Tako vstopa tudi Slovenija skupaj z že sprejeto Hrvaško v "balkansko združenje genocidnih nacij"...
  V Ljubljani, 12. julija 1999

  PIETETA: Kaj sem slišal v kratkem pogovoru 2002. leta od ene tožilke, sosedne mariborske občine? Najprej je strašilo na Bohovi, nato v Zgornji Bistrici za tovarno Impol, kaj pa se lahko pojavi na področju Stražuna, znan kraj pod imenom »Stražunski gozd«?
  Na sliki je panorama začasne zaustavitve gradbenih del na podaljšku gradnje obvoznice avtoceste proti Prekmurju. Govorice so malo zlobne, nikoli ne veš, kaj bo na koncu še odkrito, da pa bi naj gradbena dela bila zaustavljena tako dolgo, dokler ne bodo mimo volitve in posebej ne pred vstopom Slovenije v evropsko skupnost, kamor bi bilo potrebno priti po čisti in po kravi poti.
  Maj ANNO 2003. Slovenska generalna tožilka g.Cerarjeva pove pred zagrebško kamero v oddaji »Meridijan 16« dne 26.maja, da so v Sloveniji zaslišali že okoli 600 oseb, pa spet nič. Saj to že vemo, škoda je bilo še teh nekaj sekund pred kamero na TV-ju.
  Gospa tožilka, zaradi vaših in splošnih policijskih udbaških akcij v prazno, kot je primer iz 2000. leta avtorja te PIETETE in člana »Odbor za iztraživanje i obilježavanje žrtava porača u Sloveniji pri Savezu hrvatskih društava Slovenije«, bi se spodobilo, da daste odstop na svoj položaj generalne tožilke R. Slovenije, ker se ukvarjate z otročarijami, zločince pa ščitite.